Merkkijärjestelmä

Rytmisen voimistelun merkkijärjestelmä tuli osaksi rytmisen voimistelun kilpailujärjestelmää syksystä 2019 alkaen. Kilpailujärjestelmästä voit lukea täältä.

Merkkijärjestelmä on kilpailutyyppien rinnalle tullut uusi testaamiseen perustuva merkkijärjestelmä, joka on kaikille voimistelulajeille yhteinen. Jokaiselle lajille on kuitenkin omat lajikohtaiset liikkeet ja ohjeet.

Rytmisen voimistelun merkkijärjestelmässä on neljä suoritettavaa merkkiä: pronssi, hopea, kulta ja timantti. Jokaisessa merkissä on omat liikkeet, joista suoritetaan tietty määrä kunkin merkin kohdalla.

Merkkijärjestelmä tuo apua sekä valmentajille että voimistelijoille. Merkkisuoristukset ohjaavat ja kannustavat voimistelijoita harjoittelemaan voimistelun keskeisiä taitoja sekä ohjaa myös löytämään oman polun kilpailujärjestelmässä.Merkkijärjestelmä tuli osaksi kilpailujärjestelmää syksyllä 2019 ja koskee luokka- ja ikäkausikilpailuissa kilpailevia yksilövoimistelijoita.

Ennen 1. luokkaan osallistuvien tulee olla suorittanut pronssi- ja hopeamerkit ja kultamerkki vaaditaan 3. luokkaan osallistuvilta. Merkit tulee olla suoritettuna ennen kilpailuihin ilmoittautumista. Ennen yksilöiden ikäkausikilpailuihin osallistumista tulee suorittaa pronssi-, hopea ja kultamerkit. Seurat järjestävät pronssi-, hopea- ja kultamerkkien testitilaisuuksia.

Timanttimerkki tuli osaksi kilpailujärjestelmää vuoden 2020 alussa ja se tulee suorittaa ikäkausikilpailuissa ennen osallistumista 11-vuotiaiden sarjaan tai luokkakilpailuissa ennen osallistumista 5. luokan luokkakilpailuihin. Timanttimerkkien testitilaisuus on aina voimisteluliiton alainen testitilaisuus.

Voimistelijat osallistuvat merkkisuoritusten testitilaisuuksiin, joissa testaajat arvioivat suorituksia. Jokaisella on oma merkkitaulukko mukanaan, johon testaajat merkitsevät hyväksytysti suoritetut liikkeet. Testitilaisuudessa suoritukset tehdään yksi kerrallaan. Jokaista liikettä saa yrittää kolmesti saman testikerran aikana. Voimistelijan tulee suoriutua liikkeistä itsenäisesti, mutta testitilaisuus on kuitenkin opetustilanne. Testaaja voi ohjata sanallisesti esimerkiksi suoritusyritysten välissä, ei kuitenkaan suoritettavan liikkeen aikana.

Merkkisaavutukset julkaistaan seuran nettisivuilla.

Merkkiliikkeiden materiaalit:

Rytmisen voimistelun merkkijärjestelmän materiaalit löydät täältä.
> RV > salasana: rv2018

Elise - Järvenpään voimistelijat lämmittelivät aurinkoisessa säässä ennen ensimmäisen Timanttimerkkitestin alkua 9.6.2019 Espoossa.