Rytmisen voimistelun Naisten maajoukkue esiintyi vahvasti EM-kilpailussa, mutta ei yltänyt finaaleihin

13.6.2021

Alkuperäinen uutinen Voimistelu.fi

Bulgarian Varnassa voimisteltiin lauantaina 12. kesäkuuta rytmisen voimistelun naisten joukkueiden mestaruudesta. Lupaavista pallo- ja vanne-keila-ohjelmista huolimatta kisapäivä ei ollut rytmisen voimistelun maajoukkueen suomalaisvoimistelijoille suotuinen.

– Molemmissa ohjelmissa tapahtui iso pudotus. Ohjelmien vaikeustaso on onnistuessaan riittävä ja urheilijat ovat aivan loistavia. Taso on kuitenkin niin kova ja tasainen, ettei pieniäkään helpotuksia tai virheitä kärsi tehdä, maajoukkueen päävalmentaja Laura Ahonen kertoo.

Pettymyksestä huolimatta maajoukkue pystyy löytämään kisapäivästä myös hyviä puolia.

– Tietenkin harmittaa, että jäimme molemmista finaaleista ulos. Teimme kuitenkin juuri sellaiset suoritukset, johon olemme nyt treeneissäkin päässeet, joten siihen voimme olla tyytyväisiä, maajoukkueen kapteeni Emma Rantala kertoo kisapäivän päätteeksi.

Tällä kertaa Euroopan kaksiottelun mestaruus meni Venäjälle yhteispistein 90,250 (pallo-ohjelma 46,250, vanne-keilaohjelma 44,00). Toiseksi sijoittui Italia yhteispistein 87,450 (pallo-ohjelma 45,100, vanne-keilaohjelma 42,350) ja kolmanneksi Israel, jonka yhteispisteet olivat 87,400 (pallo-ohjelma 45,550, vanne-keilaohjelma 41,850).

Suomen naisten maajoukkue sijoittui 13. sijalle pistein 72,275 (pallo-ohjelma 34,350, vanne-keilaohjelma 37,925).

Bulgarian EM-kilpailuissa jaettiin myös yksi joukkuepaikka vuoden 2021 Tokion olympiakisoihin. Joukkueiden olympiapaikka oli tarjolla EM-kilpailujen kaksiottelussa parhaiten sijoittuneelle maalle, jolla sitä ei vielä ennestään ole. Tavoitellun paikan lunasti Ukraina, joka sijoittui 6. sijalle kaksinottelussa yhteispistein 84,550.

Suomen maajoukkue voimisteli kokoonpanolla Assi Johansson (Elise Gymnastics), Elisa Liinavuori (Elise Gymnastics), Milja Närevaara (Elise Gymnastics), Emma Rantala (Voimistelu- ja urheiluseura Elise Järvenpää), Viliina Sipilä (Elise Gymnastics) ja Amanda Virkkunen (Hämeenlinnan Voimisteluseura).

Pitkästä aikaa yleisön eteen

Maajoukkue odotti etukäteen innolla yleisön eteen pääsemistä, sillä koronatilanteen vuoksi joukkue on kilpaillut tämän kauden aikana vain yksissä livekisoissa ennen EM-kisoja. Kilpailukokemusta kartutettiin online-tapahtumissa omalta kotisalilta käsin. Se on todella poikkeuksellinen tapa valmistautua arvokilpailuihin.

– Oli mahtavaa päästä todella pitkästä aikaa yleisön eteen. Jännityksen määrässä huomasimme, ettemme ole saanut tälle kaudelle hyvää rutiinia kisaamiseen. Tästä huolimatta pystyimme jatkamaan virheistä huolimatta hyvin, eivätkä ne kaataneet kokonaisuutta, Rantala kertoo.

– Kilpailukokemusta tältä kaudelta oli etäkisojen lisäksi vain yhden World Cup -kilpailun verran, koska poikkeustilanteessa teimme ratkaisut terveys edellä, valmentaja Ahonen täydentää.