Sarabeille Pohjoismaiden mestaruus 2020!

9.3.2020

Pohjoismaiden Mestaruuskilpailut kilpailtiin Ruotsin Kristianstadissa 6.-8.3.2020. Sarabit ansaitsivat paikkansa kilpailussa Suomen edustajana voittaessaan helmikuussa nuorten joukkueiden karsintakilpailun Espoossa.

Sarabit matkustivat kisakaupunkiin perjantaina 6.8. lentäen Kööpenhaminaan ja jatkaen sieltä junalla Kristianstadiin. Matkustuspäivänä joukkue pääsi harjoittelemaan kisahalliin sekä podium -harkassa suorittamaan ohjelmansa kisamatolla. Harjoitus sujui melko hyvin. Harjoituksessaan joukkue keskittyi paljon ilmaviin ja korkeisiin heittoihin, sillä kotisalilla treenatessa heitot jäävät tilaolosuhteiden vuoksi matalammiksi. Järvenpäässä ei valitettavasti ole yhtäkään riittävän korkeaa salia, jossa korkeita heittoja olisi mahdollista harjoitella.

Lauantaina kilpailtiin nuorten joukkueiden kaksiottelu, jossa Sarabit esittivät kahdesti nauhaohjelmansa. Ensimmäisessä näytössä nauhoihin tuli kaksi isoa solmua, joita avatessa monia osia ja yhteistyöliikkeitä jäi kokonaan tekemättä. Solmujen lisäksi ohjelmaan mahtui pari pudotustakin. Epäonnistuneen ohjelman pisteet olivat joukkueelle matalat, ehkä matalimmat koskaan ja jättivät Sarabit ensimmäisen kierroksen 4. sijalle. 
Valmentaja Natalia Burmak onnistui upeasti luomaan joukkueeseen uutta uskoa ja tsemppiä seuraavaan näyttöön ja matolla nähtiin taistelutahtoinen joukkue. Toiseen näyttöön mahtui kuitenkin myös vielä virheitä ja hakuja sekä yksi tapaturmakin, mutta joukkue tsemppasi ohjelman loppuun asti. Tuomaristo palkitsi joukkueen sarjan korkeimmilla pisteillä ja Sarabit kapusivat 4. sijalta kilpailun kärkeen voittaen kultaa ja 2-ottelun Pohjoismaiden mestaruuden.

Naisten joukkueiden sarjassa Suomen maajoukkue Elise – Järvenpään Emma Rantalan kipparoimana voitti ylivoimaisesti naisten joukkueiden kaksiottelun. Maajoukkue esiintyi 2-ottelussa ensin viiden pallon ohjelmalla ja sitten vanne-keilaohjelmallaan.

– Valmistautuminen kilpailuihin oli poikkeuksellinen ja vaikea sairasteluiden takia. Vaihdoimme kisakokoonpanoa vielä edellisenä päivänä. Pystyimme siitä huolimatta suorittamaan molemmat ohjelmat itsevarmasti ja rauhallisesti ilman isompia virheitä. Saimme tästä kisasta paljon lisää itsevarmuutta onnistumisten myötä, maajoukkueen kapteeni Emma Rantala viestitti voimisteluliitolle kisan jälkeen.

Palkinnot jaettiin kilpailun jälkeen juhlallisin seremonioin ja Maamme-laulua soitettiin Suomen kultamitalistien kunniaksi. Hienon kilpailupäivän jälkeen voimistelijat pääsivät banketti-illalliselle, mutta kisapäivän väsymys toi Sarabit melko pian hotelliin nukkumaan ja valmistautumaan seuraavan päivän finaaleja varten.

Sunnuntaina Sarabit kilpailivat nauhafinaalissa, johon pääsi kunkin maan parhaiten 2-ottelussa menestynyt joukkue. Nauhafinaali oli Sarabien juhlaa. Nyt joukkue onnistui todella näyttämään mitä he osaavat. Ohjelmassa voimistelu oli täsmällistä ja yhtenäistä ja heitot napsahtivat kohdilleen toinen toisensa perään. Voimistelu oli kaikenkaikkiaan upeaa. Pisteet olivat hienot, 14.900 ja Sarabit saivat ansaitusti reilulla piste-erolla jälleen kultaiset mitalit kaulaansa.

Sarabit joukkueessa voimistelivat Nella Aaltonen, Nea Civil, Minttu Hänninen, Cecilia Skyttä, Emmi Valkama ja Suvi Vartiainen. Joukkuetta valmentaa Natalia Burmak.

Naisten joukkueiden sarjassa Emma ja maajoukkue onnistui myös hienosti. Maajoukkue voitti finaalissa suvereenisti muut kanssakilpailijansa ja kultaiset mitalit jaettiin jälleen joukkueelle. Emma Rantala kommentoi kilpailua voimisteluliitolle kisapäivän jälkeen:

– Tuntui hienolta pystyä tekemään vanne–keila-ohjelma vielä entistäkin vahvemmin kuin ensimmäisenä kisapäivänä. Palloon mahtui muutama virhe, mutta suoritus oli silti rento ja täsmällinen. Saimme näistä kilpailuista paljon lisää kokemusta, joka on tärkeää ennen toukokuussa käytäviä EM-kilpailuja.

Juhlallisessa palkintoseremoniassa molemmat joukkueet saivat kultaiset mitalinsa ja pääsimme jälleen kuulemaan Maamme-laulua mestareiden kunniaksi.

Pohjoismaiden Mestaruus -kilpailut olivat  menestys Suomelle. Suomalaiset napsivat mestaruudet ja kultamitalit lähes kaikissa sarjoissa niin joukkue- yksilö kuin duo/trio-sarjoissa. Seuraavan kerran pohjoismaiden mestaruuksista kilpaillaan vuonna 2022, jolloin on Suomen vuoro isännöidä kilpailuja.

Onnittelut Sarabeille ja Natalia Burmakille, Emma Rantalalle ja maajoukkueelle, kaikille Suomen mitalisteille ja heidän valmentajilleen. Kiitos luottamuksesta voimisteluliitolle ja kiitos kilpailujärjestäjille.

Tulokset kokonaisuudessaan löytyvät täältä