Rytmisen voimistelun välineet

Vapaa

Vapaa tarkoittaa ohjelmaa, jossa voimistelija voimistelee ilman välinettä. Voimistelun kilpaileminen luokkajärjestelmässä aloitetaan vapaa-ohjelmalla.

Naru

Naru on ensimmäinen rytmisen voimistelun väline, jonka voimistelijat tarvitsevat. Narua käytetään lämmittelyyn ja välineharjoitukset aloitetaan useimmiten tällä välineellä. Narun standardi pituus on 3m ja se lyhennetään jokaiselle voimistelijalle sopivaksi ja päihin solmitaan solmut. 

Solmut on hyvä ommella vielä kiinni, jotta eivät pääse aukeamaan kesken harjoittelun tai ohjelman.

Naru lyhennetään siten, että voimistelija seisoo narun päällä pienessä haara-asennossa. Narun päät viedään kohti kattoa voimistelijan vierellä. Naruun tehdään solmut voimistelijan olkapäiden kohdalle ja ylimääräinen naru solmun yläpuolelta leikataan pois. Narun päät voi polttaa purkaantumisen ehkäisemiseksi. Naru on sopiva, kun sen solmut ylettävät olkapäiden ja kainaloiden väliselle alueelle voimistelijan seistessä narun päällä pienessä haara-asennossa.

Vanne

Vanteeksi valitaan joustava voimistelukäyttöön tarkoitettu vaalea vanne, joka teipataan kiiltävällä koristeteipillä kauttaaltaan. Koristeteipin päälle teipataan vielä kirkkaalla suojateipillä, joka suojaa koriteteippiä käytössä. Uuden FIG välineohjeistuksen mukaan kilparyhmien voimistelijoiden vanteissa, FIG logot tulee jättää näkyviin.

Yksilölle vannetta valittaessa vanteen tulisi ylettyä voimistelijan lonkan yläpuolelle, lantion tasalle. Vanteen koko mitataan vanteen sisäpuolen halkaisijasta, eli itse vanteen osuus ei kuulu mittaan. Voimisteluliiton sääntöohjeistuksen mukaan voimisteluvanne tulee kilpailuissa olla halkaisijaltaan 80 – 90 cm, lasten sarjoissa kuitenkin suhteutettuna voimistelijan kokoon. Joukkueilla tulee olla keskenään samankokoiset vanteet. 

Pallo

Pallo valitaan voimistelijan koon mukaan. Pienimmille voimistelijoille sopivat juniorikokoiset pallot (halkaisija 15cm). Isommille suositellaan käytettävän FIG:n hyväksymää normaalikokoista (halkaisija n. 18cm) palloa. 

Kilpailuihin soveltuva pallo painaa 400g. Pallon pinnoissa on eroa. Toiset ovat liukkaampia kuin toiset. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että mitä tahmeampi pinta sen parempi ja helpompi palloa on käsitellä.

Suosittelemme pehmeälle pallolle suojapussia, joka on tehty vaaleasta, värjäämättömästä materiaalista. Huokoinen kumi imee itseensä helposti säilytyksessä väriä ympäröivistä väriäpäästävistä materiaaleista.

Pidä palloa vain sisäkäytössä – pihalla se naarmuuntuu helposti hiekasta ja asfaltista. Pallon puhdistamiseen riittää lämmin vesi ja mikrokuituliina. 

Pallo pumpataan voimistelupallolle tarkoitetulla pumpulla.

Keilat

Keiloja on erilaisia, kovia muovisia, pehmeämpiä kumisia sekä näiden yhdistelmiä. Keiloja ostettaessa suosittelemme juttelemaan etukäteen valmentajan kanssa siitä, että millaiset keilat olisi teille hyvät. 

Osa keilamalleista on mahdollista liittää päistään yhteen, mutta kaikissa ei vielä ole tätä ominaisuutta. Keilat valitaan voimistelijan koon mukaan.

Keilan päädyt voidaan teipata urheiluteipillä pidon lisäämiseksi. 

Nauha

Voimistelunauha on yksi rytmisen voimistelun näyttävimmistä ja haastavimmista välineistä. Nauhassa erikseen ostetaan nauhakeppi sekä nauha. 

Naisten sarjassa nauha on 6 metriä pitkä, junioreille riittää 5 metrin pituinen nauha. Nauhakeppi on normaalisti 600mm pitkä, juniorikoossa 500mm. Tarkistathan valmentajaltasi, minkä pituisen nauhan ja kepin tarvitset.

Nauha rypistyy herkästi ja tarvitsee pesua ja silitystä. Nauhan voi pestä käsin laimeassa pesuaineessa sekä silitetään miedolla lämmöllä.